Tämä vuoden vaihtuminen tuo mukanaan paljon lupauksia. Laihduttaminen ja terveelliset elämäntavat, lienee ne suosituimmat. Ja sillä kuuluisalla tipattomalla tammikuullahan on hyvä aloittaa. Tänä vuonna ajatus, 100 päivää ilman alkoholia on saanut kannatusta, kiitos muutaman julkisuuden henkilön. Tutkimusten mukaan vain harva näitä lupauksiaan pystyy pitämään. Usein on kyse vedonlyönnistä, mikä ei varmaankaan ole paras motivaatio lupauksiin. Muutoksethan tulee lähteä itsestä ja omasta halusta. Jos valmiiksi sylettää ajatus jostain, sillä tuskin on kauaskantoiset tulokset. Mutta hienoa, jos joku motivoituu elämänpituisiin muutoksiin.

Itse olen lopen kyllästynyt näihin tähän aiheeseen liittyviin hehkutuksiin mediassa. Tipaton tammikuu on aika kulunut käsite. (Tammikuu on muuten ravintola-alalla vuoden hiljaisempia aikoja, eikä tämä tipattomuus heidänkään tilannettaan paranna.) Protestina näille kaikille perustin Facebookiin tapahtuman tammikuulle: Kohtuus kaikessa –tammikuu. Tapahtuman ajatuksena on tämä:

Liiku/ole liikkumatta, liho/laihdu, juo/ole juomatta, syö/ole syömättä. Kaikessa kohtuus. Omantunnon mukaan.

Tapahtuma on saanut myönteistä palautetta, koska ei aseta mitään ehdotonta kenellekään. Ei tarvitse mitään pingotuksia :). Kyselin ihmisiltä, mitä he aikovat tehdä kohtuudella. Yksi toivoisi kykenevänsä kiukutella kohtuudella, toinen mainitsi herkuttelun, kolmas toivoi pystyvänsä tasapainoilemaan työn ja vapaa-ajan välillä. Alkoholin käyttö sekä syöminen tulivat myös esiin sekä paljon muita hienoja ajatuksia.

Itse toivon stressaamaan vain kohtuudella. Käyn joskus ylikierroksilla tämän arjen ympärillä. Mutta huomioitava on, etten halua kokonaan lopettaa stressaamista. Paine ja pieni stressi voi joskus olla työntävä voima, että saa tiettyjä asioita eteenpäin. Niin töissä kuin yksityiselämässä. Toisena mainitsin kahvin juonnin. Pyrin juomaan kaksi kuppia päivässä sen viiden sijaan.

Kohtuus, sanana kuulostaa helpolta. Kun asiaa tarkemmin mietin, eipä tuo aina voi olla helppoa. Joskus tupakkaa polttaneena, en usko, että aski päivässä – tahdista on helppo vaihtaa 3 tupakka päivässä – tahtiin. Tai jos olet työnarkomaani, osaatko siirtyä normaaliin työaikaan. Loppujen lopuksi tajusin, että elämässäni on paljokin asioita, joita voisin muuttaa suuntaan tai toiseen. Se on jälleen itsetutkiskelu paikka, näemmä :).

 Kohtuus, se on usein vaikeampaa kuin totaalinen kieltäytyminen tai ylikierroksilla antautuminen.

Lupaan kuitenkin yrittää!

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!